Co je to Short Track

SHORT TRACK, celý název SHORT TRACK SPEED SKATING, patří mezi sporty olympijské a je divácky velmi atraktivní. Přesná pravidla vydává mezinárodní bruslařská federace ISU.

SHORT TRACK SPEED SKATING v českém překladu znamená rychlobruslení na krátké dráze. Tento sport vznikl z klasického rychlobruslení, které ke své činnosti využívá 400metrové ovály. Z nedostatku 400m drah, jejichž provozování je ekonomicky velice nákladné, mnoho klubů přistoupilo na možnost přesunout svoji činnost na hokejová kluziště. Pro short track stačí zimní hokejový stadion, na jehož ledové ploše se vyznačí pomocí nízkých kuželů dráha o délce 111,11 metrů.

Vybavením bruslaře jsou speciální brusle o délce nožů od 36 až 46 cm, nejmenší děti mohou mít nože bruslí i kratší. Součástí povinné ochrany závodníka jsou chrániče holení, krku, závodní helma a odolné rukavice.

V short tracku se závodí postupovým systémem z rozjížděk až po finálové jízdy na různě dlouhých tratích. Délka jednotlivých tratí je závislá na věkové kategorii závodníků. Juniorští závodníci mohou bojovat na tratích o délkách 111 m, 222 m, 333 m, 500 m a 777 m. V kategorii dospělých se závodí na 500 m, 1 000 m, 1 500 m, popř. 3 000m tratích. V každém jednotlivé jízdě na 500 a 1 000 metrů běžně startuje pět závodníků, v závodech na 1 500 a 3 000 metrů až osm závodníků. Postupový klíč je v každém závodě daný počtem závodníků, ale zpravidla postupují dva nebo tři závodníci do dalších jízd. Závodí se také v týmovém závodu štafet, kde si závodníci předávají pomyslný štafetový kolík. Předávka se uskuteční dotykem a odstrčením závodníka za jízdy v kterémkoliv místě dráhy.

Historie short tracku v Čechách

Byl to právě Žďár nad Sázavou, kde český short track v roce 1992 zahájil svoji tréninkovou a závodní činnost. V okolí Žďáru existovalo již dříve více rychlobruslařských klubů, ale ty se zaměřovaly pouze na dlouhé tratě a na přírodní 333m dráhu dojížděly trénovat do Svratky. Jezdit se tam však dalo přibližně jen tři týdny v roce. Proto se parta odhodlaných sportovců vedena Zbyňkem Svítilem (současným trenérem) rozhodla začít se short trackem, ke kterému jim posloužil žďárský zimní stadión. V roce 1996 vznikly v České republice ještě další tři kluby zabývající se short trackem. Dva z nich (Slavii Praha a Benátky nad Jizerou) začal trénovat Jindřich Pařík. Od roku 1998 se český tým začal pravidelně účastnit mistrovství Evropy, mistrovství světa a světových pohárů.

STC TJ Žďár nad Sázavou